Odwiedź Luberon

Luberon, położony w południowej części doliny Rodanu, charakteryzuje się łagodnymi zimami i gorącymi latami. Nasze winogrona czerpią siłę ze znacznego nasłonecznienia (ok. 3 tys. godzin rocznie). Winorośl rozwija się tutaj na wysokości od 200 do 400 m n.p.m., na kilku rodzajach gleby: gliniastej, piaszczystej i na wapiennych piargach. Silny i suchy wiatr mistral ułatwia pracę winiarzy, chroniąc plony przed nadmierną wilgotnością i chorobami.

. Poznaj winnicę

Poznaj winnicę

Château Isolette to 45-hektarowa winnica położona na skraju malowniczej drogi między miasteczkami Bonnieux i Apt w samym sercu regionalnego parku naturalnego Luberon.

Uprawa winorośli na tutejszych suchych i słonecznych wzgórzach jest nieodłącznym elementem miejscowej kultury. 

.
terroir .

szczepy

terroir

Nasze winorośle rosną na trzech rodzajach gleby: wapiennej, piaszczysto-gliniastej i piaszczystej. W opinii ekspertów z całego świata wszystkie trzy stanowią doskonałe środowisko dla uprawy krzewów. Bioróżnorodność siedliska dopełnia obecność uli z miododajnymi pszczołami.

winogrona

SYRAH

Ta odmiana winogron pochodzi z Doliny Rodanu i charakteryzuje się mocnym czerwonym kolorem. Aromaty Syrah to fiołek, jeżyna, jagoda i czarna porzeczka, a nawet trufla. Syrah to król winogron Luberon.

GRENACHE NOIR

Grenache Noir od średniowiecza jest winogronem charakterystycznym dla Prowansji, a w szczególności Doliny Rodanu. Jest to jedna z najczęściej uprawianych odmian na świecie. Wytwarza się z nich bardzo dobre wina czerwone i różowe.

MOURVÈDRE

Mourvèdre to południowa odmiana winorośli, uprawiana głównie na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Umożliwia uzyskanie doskonałej jakości czerwonych win, a także bardzo dobrych win różowych.

CINSAULT

Szczep Cinsault najprawdopodobniej pochodzi z Prowansji. Wino ma bardzo jasny kolor, podobny do płatków róży. Zawiera owocowe nuty brzoskwini, maliny, czerwonej porzeczki, granatu, truskawki i nektarynki. Służy głównie do produkcji wina różowego.

GRENACHE BLANC

Te śródziemnomorskie winogrona to biała odmiana Grenache Noir. W Dolinie Rodanu jest obecny w Châteauneuf du Pape, Luberon i Ventoux. Wytwarza okrągłe, drobne, wytrawne i ciepłe wina o niskiej kwasowości.

CLAIRETTE

Clairette jest jedną z najstarszych odmian winogron na południu Francji. Powstaje z niego mocne i lekko kwaśne, świeże wino o aromatach jabłka i grejpfruta.

BOURBOULENC

Bourboulenc pochodzi z południowo-wschodniej części Francji. Są to białe winogrona, które dojrzewają dość późno. Ich aromat choć niezbyt wyraźny, kojarzy się z zapachem egzotycznych owoców i kwiatów, takich jak janowiec miotlasty. Stąd wino o niskiej zawartości alkoholu i subtelnych aromatach.

CHARDONNAY

Te cenione na całym świecie złote winogrona rodzą się w regionie Burgundii. Dają one wspaniałe białe wina o zróżnicowanym aromacie cytrusów, suszonych owoców i z nutą brioszek. Potencjalna długość leżakowania zależy od pochodzenia, metod produkcji i winifikacji.

VIOGNIER

Viognier to starożytna odmiana winogron, które dają białe wino o doskonałej jakości i finezji, cechujące się głębokim aromatem i aksamitnością.

CABERNET SAUVIGNON

Szczep uprawiany głównie w południowo-zachodniej Francji zapewnia odpowiednią moc, strukturę i złożoność wina, które ujawniają się po kilku latach leżakowania. To odmiana obdarzona bogactwem aromatów z nutami czarnych owoców, fiołków i malin. Powstają z niej wyśmienite wina, znane z trwałego smaku.

MERLOT

Merlot to szczep winorośli pochodzący z południowo-zachodniej części Francji, z małymi czarnymi winogronami, znany od końca XVIII wieku. Powstaje z niego wino o ciemnym i gęstym kolorze, z aromatami czerwonych i czarnych owoców.

POWRÓT do sklepu
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie serwis używa plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień plików cookies. Więcej szczegółów tutaj. OK
0 location play down-chevron left-chevron right-chevron circle-down shopping-cart